Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

ARTICLE D’ESTUDI 21

CÀNTIC 107 El model diví d’amor

Com pots trobar un bon cònjuge?

Com pots trobar un bon cònjuge?

«Qui pot trobar una bona muller? És més valuosa que els corals» (PROV. 31:10 TNM).

QUÈ VOREM

Principis bíblics que ajudaran els fadrins que volen casar-se a identificar un bon cònjuge, i com la resta de la congregació pot donar-los suport.

1, 2. a) Quins factors haurien de tindre en compte els cristians fadrins abans de començar un festeig? b) Què significa ‘festejar’? (Consulta «Significat de l’expressió».)

 T’AGRADARIA casar-te? Encara que el matrimoni no és essencial per a ser feliç, molts cristians fadrins, independentment de l’edat que tinguen, esperen poder casar-se. Per descomptat, abans de començar un festeig, hauries d’estar preparat espiritualment, emocionalment i econòmicament per al matrimoni (1 Cor. 7:36). a Si ho estàs, és més probable que tingues un matrimoni feliç.

2 Però a voltes costa trobar un bon cònjuge (Prov. 31:10). I quan trobes algú que t’agradaria conéixer millor, no sempre és fàcil iniciar el festeig. b En este article, analitzarem què pot ajudar els cristians fadrins a identificar un bon cònjuge i començar a festejar. També vorem com la resta de la congregació pot donar suport als qui volen casar-se.

COM IDENTIFICAR UN BON CÒNJUGE

3. Què hauria de tindre en compte un cristià al buscar cònjuge?

3 Si vols casar-te, és millor que sàpies què busques en un cònjuge abans de començar un festeig. Si no, podries passar per alt un possible bon cònjuge i començar a festejar amb algú que no és l’adequat per a tu. No està de més dir que t’hauries de fixar en algú que estiga batejat (1 Cor. 7:39). c Però que estiga batejat no garantix que siga l’ideal per a tu. Aixina que podries preguntar-te: «Quines són les meues metes? Quines qualitats considere indispensables en un cònjuge? Són raonables les meues expectatives?».

4. Què han demanat alguns en oració?

4 Si estàs desitjant casar-te, segur que li has demanat a Jehovà que t’ajude a trobar algú (Fili. 4:6). Per descomptat, Jehovà no promet buscar-te parella, però sí que es preocupa per les teues necessitats i sentiments, i pot ajudar-te mentres intentes trobar a algú. Aixina que no deixes de contar-li els teus desitjos i sentiments (Sal. 62:9 [v. 8 TNM]). Demana-li que et done paciència i saviesa (Jau. 1:5). John, d un germà fadrí dels Estats Units, explica què inclou en les seues oracions: «Li dic a Jehovà les qualitats que busque en una esposa i li demane oportunitats per a conéixer la persona adequada. També li demane que m’ajude a cultivar les qualitats necessàries per a ser un bon marit». Una germana de Sri Lanka, a qui li diuen Tanya, diu: «Mentres busque un bon cònjuge, li demane a Jehovà que m’ajude a mantindre’m fidel a Ell i a ser feliç». Inclús si ara mateixa no trobes a ningú adequat per a tu, Jehovà promet continuar cuidant de les teues necessitats físiques i emocionals (Sal. 55:23 [v. 22 TNM]).

5. Segons 1 Corintis 15:58, què han de fer els cristians fadrins per a conéixer a algú que estime a Jehovà? (Mira també la iŀlustració.)

5 La Bíblia ens anima a estar «molt ocupats en l’obra del Senyor» (llig 1 Corintis 15:58 TNM). Si et mantens ocupat servint a Jehovà i passes temps amb diferents germans i germanes, no només disfrutaràs de companyia edificant, sinó que també tindràs oportunitats de conéixer germans fadrins que, com tu, estan centrats en servir a Jehovà. I si t’esforces per donar-li lo millor a Jehovà, seràs verdaderament feliç.

Si et mantens ocupat servint a Jehovà i passes temps amb diferents germans i germanes, és possible que conegues a altres que també vullguen casar-se (Consulta el paràgraf 5)


6. Què haurien de recordar els cristians fadrins mentres busquen un cònjuge?

6 Però, alerta! No permetes que buscar un cònjuge es convertisca en lo més important en la teua vida (Fili. 1:10). La verdadera felicitat no depén del teu estat civil, sinó de la teua relació amb Jehovà (Mat. 5:3). I, mentres estigues fadrí, tindràs més llibertat per a ampliar el teu ministeri (1 Cor. 7:32, 33). Utilitza el temps de la millor manera. Jessica, una germana dels Estats Units que es va casar quan estava prop dels 40, diu: «Em mantenia ocupada en la predicació, i això em va ajudar a estar contenta i a no obsessionar-me per casar-me».

OBSERVA COM ÉS L’ALTRA PERSONA

7. Segons Proverbis 13:16, per què és prudent que un fadrí observe la persona que li agrada abans d’expressar-li els seus sentiments?

7 I si algú ja t’ha entrat per l’ull? Hauries d’expressar-li immediatament els teus sentiments? La Bíblia diu que el prudent actua amb coneixement (llig Proverbis 13:16). Aixina que seria millor que, abans d’expressar-li els teus sentiments, l’observares discretament. Aschwin, un germà dels Països Baixos, diu: «Els sentiments poden desaparéixer tan ràpidament com apareixen. Aixina que dona’t temps per a observar la persona i no comences un festeig per impuls». A més, a l’observar-la, potser t’adones que no és l’adequada per a tu.

8. Com pot un cristià fadrí observar la persona que li agrada? (Mira també la iŀlustració.)

8 Com podries observar discretament la persona que t’agrada? Fixa’t com és la seua espiritualitat, personalitat i conducta en les reunions de congregació o reunions socials. Fixa’t també en quina classe d’amics té i de què sol parlar (Lluc 6:45). Pregunta’t: «Són les seues metes compatibles amb les meues?». Potser t’aniria bé parlar amb els ancians de la seua congregació o amb altres cristians madurs que el coneguen bé (Prov. 20:18). Podries preguntar-los quina reputació i qualitats té (Rut 2:11). Al fer tot açò, evita ser massa invasiu i fer sentir incòmoda a la persona que t’agrada. Respecta els seus sentiments, privacitat i espai personal.

Abans d’expressar-li el teu interés a una persona, observa-la discretament durant un temps (Consulta els paràgrafs 7, 8)


9. Abans que un fadrí li expresse els seus sentiments a la persona que li agrada, què hauria de tindre clar?

9 Quant de temps hauries d’observar la persona que t’agrada abans d’expressar-li els teus sentiments? Si li’ls expresses massa prompte, podria pensar que eres un impulsiu (Prov. 29:20). Per una altra banda, si t’esperes massa, podria pensar que eres un indecís, especialment si ja ha notat el teu interés (Ecl. 11:4). Recorda que no fa falta tindre clar que vols casar-te amb ella abans de dir-li res, però el que sí que hauries de tindre clar és que estàs preparat per al matrimoni i que eixa persona podria ser un bon cònjuge per a tu.

10. Què hauries de fer si notes que algú està interessat en tu, però tu no sents lo mateix?

10 Però, i si notes que algú està interessat en tu? Si no sents lo mateix, deixa-li-ho clar amb les teues accions. Estaria lleig que li feres pensar que té possibilitats quan en realitat no té res a fer (1 Cor. 10:24; Efe. 4:25).

11. En països on se sol concertar el festeig o el matrimoni, quins factors s’haurien de tindre en compte?

11 En alguns països, s’espera que els pares o altres familiars li busquen cònjuge al fadrí. En altres, els familiars o els amics li arreglen una cita amb un possible cònjuge per a que es coneguen i vegen si són compatibles. Si et demanaren que li arregles el festeig o el matrimoni a algú, tin en compte les necessitats i preferències dels dos. Si penses que algú podria ser un bon cònjuge per a un amic o un familiar, intenta conéixer millor la persona, les seues qualitats i, lo més important, si té una bona relació amb Jehovà. Una amistat estreta amb Jehovà és molt més important que els diners, l’educació o l’estatus social. I no oblides que la decisió final de casar-se li correspon únicament a la parelleta (Gàl. 6:5).

COM COMENÇAR LA RELACIÓ

12. Si vols començar una relació amb algú, com pots dir-li-ho?

12 Si volgueres festejar amb algú, com podries dir-li-ho? e Podríeu quedar per a parlar en públic o per videoconferència. Dis-li clarament que t’agrada i que voldries que vos coneguéreu millor (1 Cor. 14:9). Si és necessari, dona-li temps per a que s’ho pense abans de respondre’t (Prov. 15:28). I si l’altra persona no està interessada en començar una relació, respecta els seus sentiments.

13. Que pots fer si algú se’t declara? (Colossencs 4:6)

13 I si algú et diu que li agrades? Probablement, s’haurà armat de valor per a dir-t’ho, aixina que sigues amable i respectuós (llig Colossencs 4:6). Si necessites temps per a pensar-t’ho, dis-li-ho. Però intenta donar-li una resposta lo més prompte possible (Prov. 13:12). Si no estàs interessat, dis-li-ho de forma clara, però amable. Fixa’t com Hans, un germà d’Àustria, va respondre quan una germana se li va declarar: «Amb tacte, li vaig dir clarament que jo no sentia lo mateix. I ho vaig fer en seguida, perquè no volia donar-li falses esperances. Per esta mateixa raó, a partir d’eixe moment, vaig anar molt amb compte de no fer res que li fera pensar que havia canviat d’idea». Per un altre costat, si estàs interessat en començar una relació amb eixa persona, parleu dels vostres sentiments i del que espereu del vostre festeig. La cultura o altres factors poden fer que les teues expectatives siguen molt diferents de les de l’altra persona.

COM POT DONAR SUPORT LA RESTA DE LA CONGREGACIÓ

14. Com podem ajudar els germans fadrins?

14 Què pot fer la resta de la congregació? Una cosa que podem fer és vigilar el que diem (Efe. 4:29). Preguntem-nos: «Vaig tirant pulletes als germans fadrins? Quan veig un germà i una germana fadrins parlant, done per fet que hi ha alguna cosa entre ells?» (1 Tim. 5:13). A més, mai voldríem fer sentir malament a estos germans per no estar casats. Hans, mencionat adés, diu: «Alguns germans em pregunten: “Per què no et cases? Acabaràs matxutxo!”. Comentaris com eixos, fan que els fadrins se senten poc valorats i més pressionats per a casar-se». Que bonico seria que, en comptes d’açò, buscarem oportunitats per a encomiar-los (1 Tes. 5:11).

15. a) Segons el principi de Romans 15:2, què hauríem de tindre present abans d’ajudar a algú a trobar parella? (Mira també la iŀlustració.) b) Quines lliçons has aprés del vídeo?

15 I si pensem que cert germà i certa germana farien bona parella? La Bíblia diu que hem de tindre en compte els sentiments dels altres (llig Romans 15:2). Per tant, no hem d’oblidar que molts fadrins no volen que els presenten a possibles candidats, aixina que hauríem de respectar els seus desitjos (2 Tes. 3:11). Altres podrien agrair l’ajuda, però no hauríem d’intervindre sense que ens la demanen (Prov. 3:27). f I uns altres preferixen conéixer germans fadrins de manera més informal. Per exemple, Lydia, una germana fadrina d’Alemanya, diu: «Pots crear l’oportunitat incloent el germà i la germana en un grup gran per a que es coneguen i deixar la resta en les seues mans».

Les reunions socials són una bona oportunitat per a que els fadrins es coneguen (Consulta el paràgraf 15)


16. Què haurien de recordar els cristians fadrins?

16 Tant si estem casats com si estem fadrins, tots podem tindre una vida feliç i satisfactòria (Sal. 128:1). Si vols casar-te però encara no has trobat a la persona adequada, continua centrat en el teu servici a Jehovà. Una germana de Macau, a qui li diuen Sin Yi, diu: «El temps que estàs fadrí és relativament curt comparat amb el temps que podrem passar amb el nostre cònjuge en el paradís. Disfruta d’este temps i gasta’l de la millor manera». Però, i si ja has trobat a algú que t’agrada i heu començat a festejar? En el següent article, analitzarem com pots tindre un festeig que t’ajude a prendre una bona decisió.

CÀNTIC 137 Dones lleials dignes d’imitar

a Per a ajudar-te a vore si estàs preparat, consulta en jw.org l’article «Preguntes que es fan els jóvens: El festeig. Part 1: Estic preparat?».

b SIGNIFICAT DE L’EXPRESSIÓ: En este article i en el següent, s’utilitza la paraula festeig per a referir-se al període de temps que un home i una dona dediquen a conéixer-se bé i determinar si són compatibles per a casar-se. En alguns països, també s’utilitzen expressions com ‘eixir’, ‘estar coneixent-se’ o ‘ser nóvios’. El festeig comença quan un home i una dona es diuen clarament que s’agraden, i continua fins que es comprometen per a casar-se o tallen la relació.

c Per a simplificar, en els següents paràgrafs, ens referirem en masculí al possible cònjuge. Per descomptat, estos principis apliquen també a les germanes.

d S’han canviat alguns noms.

e En algunes cultures, normalment és el germà qui li proposa festejar a la germana. No obstant això, també és adequat que una germana li ho propose a un germà (Rut 3:1-13). Per a més informació, consulta l’article «Los jóvenes preguntan: ¿Cómo le digo lo que siento por él?» en la ¡Despertad! del 22 d’octubre de 2004.